ردپای لبنیات در افزایش بار بیماری پوکی استخوان
آمارها نشان میدهد مصرف لبنیات در ایران ۱۸۰ کیلوگرم کمتر از میانگین جهانی است که دلیل اصلی آن افزایش بیرویه قیمتهاست. پوکی استخوان به عنوان بیماری خاموش، پیامدهای جدی برای سلامت ایرانیان دارد.

تأثیر کمبود مصرف لبنیات بر سلامت استخوانها
کاهش سرانه مصرف لبنیات در ایران به میزان ۱۸۰ کیلوگرم کمتر از میانگین جهانی، عاملی جدی در افزایش شیوع پوکی استخوان است. این بیماری خاموش که با علائمی همچون شکستگیهای خودبهخودی، کوتاهی قد و خمیدگی قامت همراه است، بار اقتصادی و اجتماعی سنگینی بر نظام سلامت تحمیل میکند. به گفته فرشته فزونی، رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، کلسیم و ویتامین D از ارکان اصلی پیشگیری از این بیماری هستند و لبنیات بهترین منبع تأمین این مواد مغذی محسوب میشود.
- میزان کلسیم مورد نیاز روزانه بزرگسالان ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ میلیگرم است
- شکستگی لگن یکی از جدیترین عوارض پوکی استخوان محسوب میشود
- ۲۰ درصد مبتلایان به شکستگی ناشی از پوکی استخوان در سال اول فوت میکنند
- زنان پس از یائسگی در معرض خطر بیشتری قرار دارند
- کودکان ۱ تا ۵ سال روزانه به دو واحد لبنیات نیاز دارند
«کمبود طولانی مدت ویتامین D منجر به کاهش جذب کلسیم شده و خطر پوکی استخوان را افزایش میدهد» «۸۰ درصد خانوادهها با توجه به خط فقر، توان مالی خرید محصولات لبنی را ندارند»
عدم دسترسی اقتصادی خانوادهها به محصولات لبنی به دلیل افزایش سرسامآور قیمتها، تهدیدی جدی برای سلامت عمومی محسوب میشود. در صورت عدم اقدام عاجل برای بهبود سرانه مصرف، هزینههای درمانی ناشی از پوکی استخوان چندین برابر هزینههای پیشگیری خواهد بود.
