دشتخاک زرند؛ گذر از کشت سنتی تا چالش برندسازی طلای سرخ
زعفران به عنوان محصول استراتژیک در زرند کرمان زندگی مردم را متحول کرده و به کلید تحول اقتصادی تبدیل شده است. کشاورزان با جایگزینی زعفران به جای محصولات پرآببر، تحولی چشمگیر ایجاد کردهاند.

تحول کشاورزی در دشتخاک زرند
منطقه دشتخاک در شهرستان زرند استان کرمان، با جایگزینی کشت زعفران به جای محصولات پرآببر مانند گندم و جو، تحولی چشمگیر در اقتصاد محلی ایجاد کرده است. پیشبینی میشود امسال حدود ۱۷۴۴ کیلوگرم زعفران خشک از مزارع این منطقه برداشت شود. کیفیت بالای زعفران این منطقه مرهون عوامل متعددی از جمله چیدن گلها در طلوع آفتاب است که به عطر و طعم بینظیر آن منجر شده است.
- تغییر الگوی کشت برای مقابله با خشکسالی
- کیفیت بالا ولی عدم برندسازی مناسب
- مشارکت ۶۰ درصدی زنان در برداشت و پاککردن زعفران
- چالشهای زیرساختی مانند نبود سردخانه نزدیک
- پراکندگی مزارع (۸۰ درصد کمتر از نیم هکتار)
محمد فضایلی، زعفرانکار: "زعفران هم به آب کم نیاز دارد و هم درآمد چندین برابری دارد، اما ما زیر سایه زعفرانکاران استانی دیگر هستیم."
مهدی ضیالدینی، کشاورز: "زعفران دشتخاک از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است، در حالی که برخی زعفرانهای وارداتی به کرمان بسیار بیکیفیت هستند."
این منطقه نشان داده که میتوان با تکیه بر کشت کمآببر، معادلات کشاورزی در مناطق خشک را تغییر داد، اما شکوفایی کامل نیازمند عبور از مدیریت سنتی و رفع چالشهای زیرساختی است.




