پایان خامفروشی زعفران؛ خراسان رضوی در مسیر تثبیت جایگاه جهانی طلای سرخ
تربت حیدریه - با گذر از خامفروشی و توسعه صنایع فرآوری و برندسازی، خراسان رضوی در مسیر تکمیل زنجیره ارزش و حضور مؤثر زعفران ایران در بازارهای جهانی گام برمیدارد.

تکمیل زنجیره ارزش زعفران خراسان رضوی
زعفران بهعنوان طلای سرخ ایران، نقشی بیبدیل در اقتصاد و فرهنگ کشور ایفا میکند. خراسان رضوی بهویژه شهرستانهای تربتحیدریه، گناباد و زاوه با سهم ۹۴ درصدی از تولید جهانی زعفران، قطب اصلی این صنعت محسوب میشوند. بااینحال، خامفروشی این محصول ارزشمند موجب شده سود واقعی به تولیدکنندگان نرسد و ارزآوری ایران از این محصول پایینتر از ظرفیت واقعی آن باشد.
- سطح زیر کشت زعفران در استان ۹۶ هزار هکتار است که ۴۰ هزار هکتار آن در تربتحیدریه قرار دارد
- سالانه ۲۷۰ تن زعفران خشک در استان تولید میشود
- اشتغال مستقیم ۱۱۰ هزار نفر و غیرمستقیم ۵۰۰-۶۰۰ هزار نفر
- صنایع فرآوری و برندسازی حلقههای گمشده زنجیره ارزش هستند
محمد میری، قائم مقام سازمان جهاد کشاورزی: “باید از خامفروشی گذر کرده و با توسعه صنایع فرآوری، زنجیره ارزش را تکمیل کنیم”
علیجان سالاریان، کارشناس پژوهشکده زعفران: “میزان خاک در کیسههای پیاز زعفران به ۵۰ درصد رسیده که نیاز به نظارت فوری دارد”
خراسان رضوی با توسعه گردشگری تخصصی زعفران و برگزاری جشنوارههای مرتبط، گامهای مؤثری در جهت معرفی این محصول برداشته است. تحول در صنعت زعفران نیازمند همکاری دولت، بخش خصوصی و مراکز علمی برای تبدیل این محصول کشاورزی به صنعتی دانشبنیان و سودآور است.
