خامفروشی و جای خالی سودآوری ساردینماهیان
پژوهشگر حوزه آبزیان میگوید فرآوری ساردین ماهیان بر تولید آردماهی متمرکز است که ارزشافزوده پایینی دارد درحالیکه توسعه صنایع فرآوری، ارزش اقتصادی آن را به میزان قابلتوجهی افزایش میدهد.

وضعیت ساردینماهیان در آبهای جنوب ایران
ماهیان سطحزی ریز در آبهای خلیج فارس و دریای عمان عمدتاً شامل خانوادههای ساردینماهیان و موتوماهیان میشوند که ساردین سند و موتو معمولی بیشترین سهم صید را دارند. این ماهیان به دلیل اندازه کوچک به راحتی قابل تشخیص بوده و در گلههای بزرگ و متراکم در لایههای سطحی آب زندگی میکنند. آنها نقش کلیدی در زنجیره غذایی اکوسیستمهای دریایی ایفا میکنند و هرگونه تغییر در جمعیت آنها میتواند اثرات گستردهای بر کل اکوسیستم داشته باشد.
- در سال ۱۴۰۳، میزان صید ماهیان سطحزی ریز حدود ۱۳۰ هزار تن گزارش شده که سهم استان هرمزگان ۹۲ درصد بود
- بیشترین صید در آبهای جنوب جزیره قشم (۶۱ درصد) انجام شده است
- صنعت صید در سال ۱۴۰۲ موفق به تولید ۲۱ هزار تن آرد ماهی به ارزش ۲۶ میلیون دلار شد
- برآوردها نشان میدهد میزان حداکثر محصول پایدار برای این ماهیان ۱۱۱.۲ هزار تن است
"افزایش غیرمجاز صیادی در سالهای اخیر منجر به کاهش کارایی صید و فشار مضاعف بر ذخایر شده است."
"فرآوری این ماهیان عمدتاً بر تولید آرد ماهی متمرکز است که ارزش افزوده پایینی دارد."
در حال حاضر، بیشتر ماهیان صید شده به صورت تازه و بدون سردسازی به کارخانههای تولید آرد ماهی منتقل میشوند که منجر به کاهش کیفیت محصول نهایی میشود. با اجرای روشهای نوین نگهداری و توسعه صنایع فرآوری تکمیلی، میتوان ارزش اقتصادی این ذخایر را به میزان قابلتوجهی افزایش داد و از اتلاف منابع جلوگیری کرد.



